Temel Sosyal Göstergeler
Resmi Adı : Azerbaycan Cumhuriyeti
Yönetim Şekli Cumhuriyet
Nüfus : 9.940.000
Dil : Azeri Türkçesi
Din : İslam
Başkent : Bakü
Yüzölçümü : 86.600 Km2
Başlıca şehirleri : Sumgayt, Gence, Mingaçevir, Khirdalan, Şirvan
Cumhurbaşkanı : İlham Aliyev
Başbakan :Novruz Mammadov
Para Birimi : Manat
Coğrafi Konum
Azerbaycan Cumhuriyeti Kafkasların geçiş noktası üzerinde, Büyük Kafkaslar ile Küçük Kafkaslar arasında yer almaktadır. Bölgenin en önemli özelliği tarihi geçit ve ticaret yolları üzerinde bulunmasıdır. Kuzeyinde Gürcistan (480 km) ile Rusya Federasyonu’na bağlı Dağıstan Özerk Cumhuriyeti (390 km), güneyinde İran İslam Cumhuriyeti (756 km), batısında Ermenistan (1.007 km) ve Türkiye Cumhuriyeti (Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ile 11 km uzunluğunda ortak sınırı bulunmaktadır), doğusunda ise Hazar Denizi (713 km) yer almaktadır.
86.600 km2’lik toplam araziye (%11,5 orman, %1,6 su havzası, %50 tarıma elverişli topraklardır ki, bunun %27’si otlaklar ve %36,9 diğer topraklardır.) sahip olan Azerbaycan 44-52 doğu meridyenleri ve 38-42 kuzey paralelleri üzerinde yerleşmektedir. Bakü’den Kuzey Kutba olan mesafe 5.550 km ve Ekvatora olan mesafe ise 4.440 km’dir. Dünyada en büyük göl olan Hazar Denizi 400.000 km2 büyüklüğünde olup, en derin yeri 1.025 metredir.
Yaklaşık arazi yapısının %50’si dağlık olan bölgede deniz seviyesinden 3.000 metreye kadar yüksek olan sahalar ve %1’ini ise 3.000 metreden yüksek olan sahalar kaplamaktadır. Azerbaycan’ın ortalama deniz seviyesinden yüksekliği 657 metredir. Dağlık arazi Büyük Kafkas, Küçük Kafkas ve Talış Dağlarından oluşur. Kür-Aras ovası en büyük düzlüktür. En düşük rakım (Hazar Denizi) -28 m ve en yüksek nokta (Bazardüzü Dağı) +4.466 m’dir.
Dünyadaki 11 iklim çeşidinin dokuzuna sahip olan Azerbaycan’ın iklimini Büyük Kafkas dağlarının kuzeyden gelen soğuk hava kütleleri, Küçük Kafkas dağlarının güneyden gelen sıcak tropik hava akımları ve Hazar Denizi etkilemektedir.
Azerbaycan dünyanın çok değişik iklim tiplerine sahip ülkelerden biridir. Doğu ve orta kısımları alçak ve düzlük olduğu için, kışları ılık, yazları çok sıcak geçer. Güney doğu kısmı ise nemli subtropikal iklime sahiptir. Bölgeye düşen yıllık yağış miktarı 1.200-1.400 mm.dir. Diğer bölgeler ise, kurak ve yarı kurak görünüme sahiptir. Tarımsal faaliyetlerin çoğu Kür ve Aras nehirleri civarında yapılmaktadır.
Siyasi ve İdari Yapı
Azerbaycan Parlamentosu, 31 Ağustos 1991’de, ülkenin bağımsızlığını ilan etmiştir. 18 Ekim 1991 tarihinde de Meclis Bağımsızlık kanununu kabul etmiştir. Ülke, 12/11/1995 tarihine kadar 1991’de Azerbaycan Yüksek Sovyeti tarafından kabul edilen, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının yeniden ihdas edilmesine dair kanunun verdiği yetkiyle idare edilmiştir.
Dolayısıyla halihazırda Azerbaycan, 12 Kasım 1995 tarihinde halkoyuna sunularak, %91,9 evet oyu ile kabul edilen yeni Anayasa ile idare edilmektedir. Anayasaya göre ülkenin yönetim biçimi cumhuriyettir. Başkanlık sisteminin egemen olduğu ülkede, Cumhurbaşkanı seçimi beş yılda bir yapılmaktadır.
Azerbaycan Milli Meclisi, 125 Milletvekilinden oluşmaktadır. Bunların 25’i siyasi partilerden, 100’ü ise bağımsız olarak seçilmiştir. Ülkede 30’un üzerinde irili ufaklı siyasi parti faaliyet göstermektedir.
Bugün mevcut olan müstakil ve bağımsız Azerbaycan Cumhuriyeti, 12 Kasım 1995 tarihinde referandum yolu ile kabul edilmiş olan Anayasa ile idare edilmektedir. Bu Anayasa’ya göre, Azerbaycan devleti demokratik, hukuka dayalı, laik, üniter bir cumhuriyettir. Kuvvetler ayrılığı prensibi Anayasa tarafından benimsenmiştir. Yasama yetkisi 125 milletvekilinden oluşan ve 5 yılda bir yenilenen Milli Meclis’e, yürütme yetkisi Cumhurbaşkanına ve yargı yetkisi de Mahkemelere bırakılmıştır.
Milli Meclis, kanun kabul etmekle görevlendirilmiştir. Denetim yetkisi sınırlıdır. Toplantı zamanı ve süresi Anayasada belirlenmiştir. Hükümete güvenoyu vermek veya vermemek şeklinde olan parlamenter yetki, Azerbaycan Anayasasında sınırlı hale getirilmiş ve Milli Meclisin hükümete güvenoyu vermemesi halinde, aynı heyete hükümetin teşekkül ettirilmesi yetkisi Cumhurbaşkanına tanınmıştır.
Cumhurbaşkanı, hem devletin ve hemde icranın başıdır. Kanunlardan sonra Bakanlar Kurulu Kararlarından önce gelen ve “Ferman” adı verilen hukuki kararlar alma yetkisi vardır. “Ferman” denen hukuki kararlar, kanun gücünde olup, icrai hüviyete sahiptir. Bu yönü ile Cumhurbaşkanı yasama yetkisiyle de techiz edilmiştir.
Azerbaycan’da Cumhurbaşkanını 5 yıllık süre için halk seçmektedir. Hiç kimse ikiden fazla Cumhurbaşkanı seçilemez şartı, 18.03.2009 tarihinde yapılan Referandumda kaldırılmıştır. Cumhurbaşkanı hem devletin, hem de yürütmenin başıdır. Her türlü idari karar almak ve devlet teşkilatına şekil ve yön vermek yetkisine sahiptir. Başbakanı, Bakanları ve diğer devlet görevlilerini atamak ve görevden almak yetkisi vardır. Anayasaya göre, Bakanlar Kurulu Cumhurbaşkanı’nın yüksek icra organı olup, ona tabidir ve aynı zamanda da ona karşı sorumludur. Başbakanın ve Bakanların Milli Meclis üyesi olma şartı aranmamıştır.
Anayasada devletin egemenliğinin yegane kaynağının halk olduğu vurgulanmıştır. Anayasa, halk ve özgürlüklerin tespit ve düzenlenmesi açısından çağdaş bir Anayasadır.
Nüfus ve İşgücü Yapısı
Azerbaycan Cumhuriyeti’nin nüfusu 2017 yılı itibariyle 9,9 milyon kişiye yükselmiştir. Nüfusun % 54,1’i şehirlerde, % 45,9’u ise köylerde yaşamaktadır. Nüfusun % 49’u erkek, %51’i ise kadındır. Ülke nüfusunun %22,6’sını 0-14 yaş gurubu, %70,2’sini 15-64 yaş grubu, % 6,8’ini ise 65 yaş üstü bireyler oluşturmaktadır. Ülkede çalışabilir nüfus toplam nüfusun % 50,09’ini oluşturmaktadır.
Azerbaycan, diğer dağılan SSCB ülkelerinde olduğu gibi, 1990’lardan itibaren kentlerde yaşayan nüfusunun bir kısmını kaybetmiştir. Bunda çoğunluğu kentlerde yaşayan etnik azınlıkların ülke dışına göç etmesi önemli rol oynamıştır. 2003 yılından itibaren kentsel nüfusta yeniden artış gözlenmeye başlamıştır. Kentsel nüfusun toplam nüfusa oranı 2010 yılı itibarı ile %53’e çıkmıştır. Kentsel nüfusun artışında petrol sektöründeki gelişmeye bağlı olarak artan yeni iş olanakları etkili olmuştur.
Nüfusun Şehirlere Göre Dağılımı
Bakû
2.204.000
Sumgayt
333.000
Gence
328.000
Mingaçevir
96.000
Khirdalan
92.000
Şirvan
77.000
Nahcivan Şehri
74.500
Şeki
63.000
Yevlakh
58.000
Lankaran
50.000
Kaynak: Azerbaycan İstatistik Kurumu
Azeri nüfus, toplam nüfusun %90,6’sını oluşturmaktadır. Ülkedeki başlıca etnik azınlıklar ise Lezginler (%2,2Rusya’nın Dağıstan bölgesi kökenli Müslüman Kafkas bir halk), Ruslar (%1,8) ve Ermeniler (%1,5)’dir.
Azerbaycan’ın resmi dili Azericedir(Azeri Türkçesi). Ülkede 1920’lere kadar Arap alfabesi kullanılmış, 1929 yılında Latin alfabesine geçilmiştir. Ancak, 1939 yılında zorunlu olarak Kiril alfabesine geçilmiştir. 1992 yılında Türkçeden örnek alınarak yeni bir Latin alfabesi oluşturulmuş olup, 2001’den beri zorunlu olarak kullanılmaktadır. Bağımsızlıktan sonra devlet, Rusçanın kullanımını aşamalı olarak kaldırmaya başlamıştır. Ancak Rusça halen yaygın olarak kullanılmaktadır.
Çalışan kesimin yaş limiti erkeklerde 16-65, kadınlarda 16-60’dır. Faal nüfus yaşının (çalışma yaşı) dışında çalışan çok az kişiye rastlanmaktadır. Çalışan kesimin genellikle 30- 40 yaş arasında yoğunlaştığı görülmektedir.
Azerbaycan Üniversiteleri Hakkında Merak Ettikleriniz
Soru : Azerbaycan'da herhangi bir üniversiteden alınan diplomanın Türkiye'de denkliği varmı'dır. ?
Cevap: Denklik Bilgi için https://okultanima.yok.gov.tr E- Devlet üzerinden giriş yaparak Üniversitelerin tanınıp, tanınmadığını anında öğrenebilirsiniz.
Soru : Konaklama imkanları nelerdir ve fiyatları ne kadardır?
Cevap : Azerbaycan’da da Türkiye’de olduğu gibi yurt, daire, daire içinde bir oda ve ev kiralama gibi birçok seçenek vardır ve her öğrenci kendine uygun olanı tercih edebilir.
Azerbaycan’da konaklama maliyetleri diğer Avrupa ülkelerine göre daha ucuz olmakla beraber şehirden şehre, bölgeden bölgeye çok fazla değişebilir.
Soru : Üniversiteye kayıt olabilmek için hangi şartları yerine getirmek gerekir?
Cevap : Azerbaycan’da bir üniversiteye kayıt olabilmek için toplamda 12 yıllık eğitim görmüş olmak gerekir. Bazı üniversiteler adayların baraj puanı almış olmalarını şart koşmaktadır. Ancak çoğu üniversite için lise mezunu olmak yeterlidir.
Soru : Aylık giderler ortalama ne kadardır?
Cevap : Azerbaycan’da bir öğrencinin aylık giderleri kişisel olmakla beraber ortalama 450$ ila 550$ arasında değişim göstermektedir.
Soru : Oturum izinleriyle ilgili süreç nasıl işlemektedir?
Cevap : Azerbaycan’da üniversite okumaya devam ederken oturum izni alınabilmektedir.
Soru : Eğitim dili nedir? İngilizce eğitim almak mümkün müdür?
Cevap : Azerbaycan’da eğitim dili lisans seviyesinde büyük çoğunlukla Azerice olmakla beraber bazı özel üniversitelerde ve devlet üniversitelerindeki çok nadir bazı bölümlerde İngilizce ve Türkçe de eğitim verilebilmektedir. Yüksek lisans seviyesinde ise İngilizce olan bölümler vardır, bu bölümler arasından seçim yapılabilir.
Soru : Azerbaycan’a ulaşım nasıl sağlanır?
Cevap : Uçak yoluyla veya karayoluyla şehre veya şehir yakınlarında bulunan bir havalimanına rahatlıkla ulaşım sağlanabilir.
Soru : Ülke içi ulaşım nasıl sağlanır?
Cevap : Azerbaycan’da şehir içi ulaşım minibüs, metro ve otobüs gibi seçeneklerle kolayca sağlanabilir.
Ayrıca taksi fiyatları ülkemize göre biraz pahalı olsa da zor durumda kalındığında akılda bulunması gereken bir seçenektir ve ülkede genelde taksimetre bulunmadığından araca binildiğinde gidilecek yer için pazarlık yapılması gerekir.
Soru : Sağlık hizmetlerinden nasıl yararlanılabilinir?
Cevap : Yaptırılacak olan sağlık sigortaları aracılığıyla belirli şartlara ve durumlara bağlı olmak üzere sağlık hizmetlerinden ücretli veya ücretsiz olarak yararlanılabilir.
AZERBAYCAN ÜNİVERSİTELERİ HARÇ ÜCRETLERİ
Tıp Fakültesi 4.000 $ (1 .sınıf)
Diş fakültesi 4.000 $ (1 .sınıf)
Eczacılık 4.000 $ (1 .sınıf)
Pediatri fakültesi 4.000 $ (1 .sınıf)
Askeri Tıp Fakültesi 4.000 $ (1 .sınıf )
Hazırlık sınıfı 3.000 $
AZERBAYCAN MİMARLIK VE İNŞAAT ÜNİVERSİTESİ
Harita Mühendisliği : 2200 $ (1 .sınıf)
Mimarlık : 2500 $ (1 .sınıf)
İnşaat Mühendisliği : 2000 $ (1.sınıf)
AZERBAYCAN YABANCI DİLLER ÜNİVERSİTESİ BÖLÜMLERİ
Filologiya 1.800 $ (1 .Sınıf)
İngiliz Dili ve Edebiyatı 2.200 $ (1 .Sınıf)
Ululslararası İlişkiler 2.200 $ (1 .Sınıf)
Tercümanlık 2.200 $ (1 .Sınıf)
BAKÜ DEVLET ÜNİVERSİTESİ BÖLÜMLERİ
Turizm 700 $
Psikoloji 800 $
Tarih Öğretmenliği 700 $
Coğrafya Öğretmenliği 800 $
AZERBAYCAN NEFT PETROL AKADEMİSİ BÖLÜMLERİ
Gaz Neft Maden 2.100 $ (1.sınıf)
Energetika 2.100 $ (1.sınıf)
Kimya Teknolojisi 2.100 $ (1.sınıf)
Neft Mekaniği 2.100 $ (1.sınıf)
Ehtisalat Proseslerin Avtomatiklaşması (Otomatikleşme) 2.100 $
Giyoloji Keşfiyatı 2.100 $ (1 .sınıf)
AZERBAYCAN SLAVYAN ÜNİVERSİTESİ BÖLÜMLERİ
Uluslar arası İlişkiler 1.750 $ (1 .Sınıf Ücreti)
Bölge Uzmanlığı 1.500 $ (1 .Sınıf Ücreti)
Turizm ve Otelcilik 1.500 $ (1 .Sınıf Ücreti)
Tercümanlık 1.750 $ (1 .Sınıf Ücreti)
Yabancı dil ve Edebiyatı 1.000 $ (1 .Sınıf Ücreti)
Gazetecilik 1.000 $ (1 .Sınıf Ücreti)
Yabancı Dil 1.000 $ (İngiliz,Fransız,Alman) ( 1.Sınıf Ücreti)
SUMGAYIT DEVLET ÜNİVERSİTESİ BÖLÜMLERİ
İktisat 1200 $
Dünya İktisatı 1200 $
Psikoloji 1200 $
Bilgisayar Mühendisliği 1200 $
Elektrik Mühendisliği 1200 $
Kimya Mühendisliği 1050 $
Azerbaycan dili ve edebiyatı 1200 $
İngilizce Öğretmenliği 1200 $
Matematik öğretmenliği 1000 $
Fizik Öğretmenliği 1000 $
Kimya Öğretmenliği 1050 $
AZERBAYCAN ÖZEL HAZAR ÜNİVERSİTESİ
TIP FAKÜLTESI 5.000 $ (1 .SINIF)
Diş fakültesi 5.000 $ (1 .sınıf)
Eczacılık 5.000 $ (1 .sınıf)
Pediatri fakültesi 5.000 $ (1 .sınıf)
Askeri Tıp Fakültesi 5.000 $ (1 .sınıf) Hazırlık sınıfı 5.000 $